Yalova İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

BÖĞÜR ( Kaburga Dolması )

BÖĞÜR

BÖĞÜR
MALZEMELER                                                           

  • 1 Kg. pirinç
  • 1 baş kuru soğan
  • 1 bardak mısır özü veya tereyağı
  • Dolmalık fıstık
  • 500 gr. Kuşbaşı doğranmış et
  • Tuz, Karabiber, bahar

YAPILIŞI

          İnce doğranmış soğan yağda kavrulur. Kuşbaşı etler ilave edilir. Bir süre kavurduktan sonra  fıstık, pirinç, tuz, karabiber ve bahar ilave edilip suyla pişirilir. Pirinçlerin diri kalması sağlanır.

Kaburga kenarından açılır. Tuz ve karabiberle içi ve dışı ovulur. Hazırlanan pilav içine doldurur. Açılan kenar iğne iplikle dikilir. Geniş bir tencereye kaburgalar alta gelecek şekilde konur. Ocakta etler yumuşayana kadar pişirilir.

       Pişen böğür tepsiye alınarak üzerine suyunan dökülüp fırında, üzeri çıtır çıtır kızarana kadar tutulur. Arada suyunu çekmişse ilave edilir. Masaya gelince bıçakla dilimlenir. İç pilavla etler yanında ayranla afiyetle yenir.

        Böğür adını koyunun sağ böğründen yapıldığı için almıştır. 82 yaşındaki Mukadder Teyze bu özel ve zahmetli tarifi annesinin hatta babaannesinin yatığını anlatır.