Yalova İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Altınova

 

Altınova, 1930 yılında Kocaeli’nin Karamürsel İlçesine bağlı bir köy konumunda iken, yaşanan nüfus artışı ile belde statüsü kazanmıştır. 6 Haziran 1995 tarih ve 550 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile de İlçe statüsü kazanarak Yalova İli’ne bağlanmıştır. Altınova’nın İlçe sınırları içerisinde; Tavşanlı, Kaytazdere ve Subaşı olmak üzere 3 belde ve 13 köyü bulunmaktadır. E–5 karayolu ile Antik hac ve ticaret (İPEK) yolunun kesiştiği bölgede bulunan Altınova, 1929 yılında, Bulgaristan’ın Rusçuk kentinden göç eden 40 aile tarafından Altınzade Çiftliğinin satın alınması ile kurulmuştur. İlçede meyvecilik ve seracılık Altınova ekonomisine yön veren etkenlerdendir. Ülkemizde üretilen dış mekân ve süs bitkilerinin % 65’i Altınova İlçe sınırları içerisinde üretilmektedir. Bölgede yetiştirilen elma, şeftali, armut, ayva, kiraz, vişne, kivi ve çilek gibi meyve türleri ile birlikte her türlü sebze üretimi yapılmaktadır.

Yalova’ya 27 km uzaklıkta, sahil kenarında yer alan Altınova İlçesi’nde farklı dönemlere ait hamam, su kemerleri, çeşme, kale kalıntıları gibi tarihi eserler bulunur. Bizans İmparatoru Constantinus tarafından kurulan ve annesi Helena’nın adını verdiği “Helenopolis”, bugünkü Hersek civarında önemli bir yerleşme merkeziydi. Doğu Roma İmparatorluğu’nun merkezi Constantinopolis (İstanbul) olduktan sonra, Iustinianos devrinde Helenopolis, İstanbul-İznik yolu üzerinde bulunduğu için çok önem kazanmıştır. Bugün Yalakdere olarak adlandırılan vadideki yolu kontrol eden Çobankale (Koyun hisar), tarihte Bizans ile Osmanlı arasında meydana gelen Bafeus Savaşı’na (1302) tanıklık etmiştir. Osmanlılar bundan sonra aşiret olmaktan çıkarak, kendisine katılanlarla birlikte hızlı bir şekilde devlet düzenine geçmiştir. 

 

Altınova İlçesinin 3 beldesi;
Kaytazdere Beldesi 
Subaşı Beldesi 
Tavşanlı Beldesi

13 köyü bulunmaktadır.
Ahmediye Köyü
Aktopreak Köyü
Çavuşçiftliği Köyü
Fevziye Köyü 
Havuzdere Köyü 
Hersek Köyü 
Karadere Köyü 
Örencik köyü 
Sermayeci Köyü 
Soğuksu Köyü 
Tevfikiye Köyü 
Tokmak Köyü 
Geyikdere Köyü.

HERSEK LAGÜN GÖLÜ

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Darülaceze Vakfı mülkiyetindeki Hersek köyü doğusunda 199 parselde yer alan ve Ülkemizin 1994 Uluslararası Ramsar (sulak alanların korunması) sözleşmesiyle belirlenen sulak alan tanımlamasına uyan Hersek Lagün Gölü;  ender bulunur bir jeomorfolojik oluşum göstermesi; su bitkileri, balık ve kuş türleri açısından önem arz etmesi nedeniyle Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 05.11.2004 tarih ve 202 sayılı kararı ile 1.Derece Doğal Sit alanı olarak tescil edilmiştir. 

Yalova Yeşil&Mavi Turizm seyir yolu güzergâhında bulunan Hersek Lagün Gölü Manyas kuş cenneti gibi yaklaşık 1000 farklı kuş türü barındırmakla birlikte göçmen kuşlarında geçiş noktası olması nedeniyle ayrı bir güzellik sergilemektedir. 

Altınova Belediye Başkanlığınca 10 seneliğine kiralanan göl ve çevresi İstanbul Büyük Şehir Belediyesi ile ortak hazırlanan çevre düzenleme, mesire yeri ve kamp alanı projeleriyle halka açık sosyal tesis alanı olarak hizmete sunulacaktır.